Skip to main content

For foreigners living in the Philippines, I have a question...

Mario LucciolaOct 23
Local TalkFacebook23

For foreigners living in the Philippines, I have a question...
Generally, foreigners cannot own land in the Philippines. If a foreigner inherits land through a will or inheritance, what happens?

Do they have to sell it, or are there exceptions?

Has anyone experienced this situation or know how it works?

Reactions10 of 89 original comments
Inheritance Conditions and Legal ExplanationSale obligationTaxes and ProceduresAmerican ownership controversy
Inheritance Conditions and Legal Explanation
Sven Nilsson6

Yes, you can inherit land. However, this is only possible under a very specific legal condition that determines how the property is transferred. Even if your name appears on the Deed of Absolute Sale or Transfer Certificate of Title (TCT) (usually written as "Maria Cruz, married to [your name]" to indicate marital status), Philippine law considers the land to belong solely to the Filipino wife. This is because Section 7, Article XII of the 1987 Philippine Constitution strictly prohibits foreigners from acquiring or owning private land. However, the Constitution provides one narrow exception: inheritance (legal succession). The legal requirements and limitations on how this applies to your situation are as follows: 1. It must be intestate succession You can legally inherit land only if your wife dies without a will (intestate). In Philippine case law, "succession" is strictly interpreted as intestate succession, which takes place by law as a compulsory heir. • Will restriction: Even if your wife names you as a beneficiary of the land in her will, that provision is legally void. The state prohibits this to prevent spouses from using wills to circumvent the foreign land ownership ban. 2. The inherited property may need to be shared The surviving spouse is a compulsory heir but may not be the only heir. Your share depends entirely on which of your wife's family members are alive when she dies: • If there are children: The property is shared with the children. • If there are no children but parents are alive: You usually receive 50% and her parents receive the other 50%. • If there are no children or parents but siblings are alive: You receive 50% and her siblings share the other 50%. • If there are no living children, parents, or siblings: You receive 100% of the property. 3. Conflicting legal views on ownership security Even if you inherit the land through intestate succession, what you can do with it remains complicated. Opinions in the r/LawPH Reddit community also differ on how secure that ownership is in the long run. Some legal practitioners say inheritance grants rights under the law, but many local real estate lawyers and government agencies believe foreigners cannot hold land indefinitely. In practice, a reasonable period is often given to sell or dispose of the land to a qualified Filipino citizen, and you can keep 100% of the sale proceeds. To help outline your options, could you tell me: • Do you have children from this marriage or from your wife's previous relationship? • Are your wife's parents or siblings currently alive? • Is the property a house and lot, or is it bare land? Knowing these details will help clarify how the property would be divided.

Sale obligation
John Johnston3

You cannot inherit through a will. If you married a Filipino woman and she died first, without a will, you and your children inherit. No, you do not have to sell, and you are not required to sell.

Taxes and Procedures
Pierre-Louis Goujard2

You have 2 months, with a grace period of up to 1 year, to pay the taxes and transfer the title to the Filipino heir's name. If another heir requests it, you must sell the house or land to recover your share. If there are several heirs, you may buy out their shares, but the land must be in a Filipino's name. Expect taxes of around 10%. I am currently finishing this process with my son. It takes a lot of time and money, and you have to go to the city hall, the tax office, and the registry, and get several documents notarized. My wife left a will giving me usufruct of the house. That means the heirs cannot sell it while I am alive. Even so, they had to pay taxes to register the house in their names, and I will have to pay taxes again (around 10%) if I sell the property after I die. The only way a widower can keep the house is if the wife was an orphan and an only child with no children of her own.

American ownership controversy
Murphy Dangilan1

If you are an American, you can own land in the Philippines.

4

Comments 0

Please log into write a comment.